Lubię dania jednogarnkowe, bo dodaję kolejne składniki do jednego gara, mieszam, przyprawiam i w efekcie powstaje fajny, smaczny i syty obiad dla całej rodziny.
Właśnie ten paprykarz jest takim daniem jednogarnkowym.
Robi się go szybko, bo warzywa i mięso drobiowe nie wymagają długiego smażenia,
… no tak, podałam go z ryżem, więc musiałam ugotować oddzielnie ryż, ale zamiast ryżu można podać chrypiącą bagietkę czy kromką chleba i też będzie smakować.
- ok. 1 kg. fileta z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 czerwone papryki,2 pomidory,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 op. słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 szklanki oleju,
- pieprz i sól do smaku,
- szczypta ostrej papryki w proszku – opcjonalnie
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć słodką papryką w proszku i solą.
Odstawić w chłodne miejsce.
Cebulę obrać i posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
Paprykę czerwoną opłukać oczyścić z nasion i białych włókien, a następnie pociąć w paski.
W większym rondlu lub garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić.
Wsypać łyżeczkę słodkiej papryki, podlać 1/3 szklanki wody, zagotowaćaby odparowało.
Wrzucić kawałki kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną parykę i pomidory.
Wszystko razem dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uzupelniając delikatnie wygotowaną wodę – wody jednak dolewać ostrożnie, nie za dużo.
Mięso powinno dusić się w sosie a nie gotować.
Kiedy mięso będzie miękkie, w śmietanie rozprowadzić mąkę, wlać do potrawy, wymieszać i zagotować.
Gdyby sos był zbyt gęsty można dolać odrobinę gorącej wody.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki w proszku – jeśli ktoć oczywiście preferuje w nieco pikantniejszych smakach.
Paprykarz podawać z gotowanym na sypko ryżem lub z kromką pieczywa.
Dodaj komentarz