Słodka, świąteczna propozycja dla miłośników orzechów, miodu i kajmaku..

Orzechowiec to popularne ciasto, ma wiele wersji jeśli chodzi o skład i przygotowanie, ale na pewno każdy smakuje wyśmienicie.  Można go upiec na każdą okazję, oczywiście idealnie pasuje też do świątecznego menu.

CIASTO
40 dkg. maki,
20 dkg. masła lub margaryny,
2 łyżki cukru,
4 łyżki miodu,
2 jajka,
2 żółtka,
20 dkg. zmielonych orzechów włoskich,
3 łyżki mleka,
1 cukier waniliowy,
1 czubata łyżeczka sody,

                                                                                                                  

ORZECHOWY WIERZCH
7 dkg. białej czekolady,
1 łyżka masła,
2 łyżki miodu,
20 dkg. posiekanych orzechów włoskich     

DO PRZEŁOŻENIA
1 puszka masy kajmakowej  

                                                                                            

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić go na 3 równe części.
Dwie części cienko rozwałkować, Każdą upiec oddzielnie w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blasze. Piec ok. 8 – 10 min. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy na blat.

W rondlu rozpuścić czekoladę, masło i miód. Wsypać posiekane orzechy, przez chwilkę pogotować, a następnie przestudzić.
Trzecią porcję ciasta również rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem.
Na wierzchu rozsmarować masę orzechową. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 12 min.

Upieczone placki przełożyć masą kajmakową, na wierzchu ma być ta część z orzechami – najlepiej układać je z powrotem na blaszce w której się piekły.
Delikatnie docisnąć. Można obciążyć kładąc na wierzch deskę kuchenną do krojenia.
Odstawić do lodówki. Kroić zimne.