Słodka świąteczna propozycja dla miłośników orzechów, miodu i kajmaku..

Orzechowiec to popularne ciasto, ma wiele wersji jeśli chodzi o skład i przygotowanie, ale na pewno każdy smakuje wyśmienicie.  Można go upiec na każdą okazję, oczywiście idealnie pasuje też do świątecznego menu.

sam_4499a

                                                                                                                         CIASTO

  • 40 dkg. maki,
  • 20 dkg. masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 20 dkg. zmielonych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 czubata łyżeczka sody,

                                                                                             ORZECHOWY WIERZCH

  • 7 dkg. białej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 20 dkg. posiekanych orzechów włoskich

                                                                                                   DO PRZEŁOŻENIA

  • 1 puszka masy kajmakowej

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić go na 3 równe części.
Dwie części cienko rozwałkować, Każdą upiec oddzielnie w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blasze. Piec ok. 8 – 10 min. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy na blat.

W rondlu rozpuścić czekoladę, masło i miód. Wsypać posiekane orzechy, przez chwilkę pogotować, a następnie przestudzić.
Trzecią porcję ciasta również rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem.
Na wierzchu rozsmarować masę orzechową. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 12 min.

Upieczone placki przełożyć masą kajmakową, na wierzchu ma być ta część z orzechami – najlepiej układać je z powrotem na blaszce w której się piekły.
Delikatnie docisnąć. Można obciążyć kładąc na wierzch deskę kuchenną do krojenia.
Odstawić do lodówki. Kroić zimne.

sam_4486a

sam_4501a