Smaczny, lekki i zielony bo z pokrzywą, pietruszką i zielonym groszkiem – właśnie taki #odmatkinatury,
… w sam raz na wiosenne śniadanie. Do tego szklanka pomarańczowego soku Hortex. Pycha!
Póki co na świeży groszek musimy jeszcze poczekać, dobrze że Hortex ma w swej ofercie mrożony zielony groszek, który doskonale się sprawdza w tej roli. Soczysty, dorodny, najwyższej jakości.
Natomiast młode pokrzywy akurat zaczynają się pojawiać,więc trzeba korzystać, bo chociaż do celów kulinarnych można używać pokrzywę przez cały sezon wiosenno – letni, to najcenniejsza jest właśnie kwietniowa i majowa.
Pokrzywa ma niezwykłą moc witamin i mikroelementów.
Najbardziej wartościowe są młode pokrzywy, które jeszcze nie zakwitły.
Jeśli odpowiedni ją uchwycimy, wcale nas nie oparzy. Łodyżkę łapiemy w dwa palce ruchem w górę, aby “przyczesać” delikatne włoski, które są na niej i możemy zrywać listki. Najlepiej tylko trzy górne piętra :)
- 3 jajka,
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- garść listków młodej pokrzywy
- 1 szklanka zielonego groszku Hortex,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz
Świeże listki młodych porzyw zalać zimną wodą i odstawić na ok. 10 min.
Następnie przełożyć na sito, dokładnie osuszyć i posiekać
Jeśli są małe można pozostawić w całości.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Jajka ubić na puch, pod koniec ubijania dodać śmietankę.
Do ubitej masy wsypać pokrzywę, pietruszkę, wymieszać i podprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wlać masę jajeczną.
Kiedy omlet zetnie się od spodu wstawić patelnię z omletem do nagrzanego piekarnika na 5 min.
W tym czasie w rondelku lub na małej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i wsypać wcześniej rozmrożony groszek. Mieszając mocno podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz, na połowie omleta nałożyć groszku i przykryć drugą połową.
Podawać póki całość jest gorąca. Smacznego!
Dodaj komentarz