Jak urozmaicić zwykłe naleśniki z serem?
Wystarczy do ciasta naleśnikowego wsypać trochę skórki pomarańczowej, a do nadzienia małe plasterki pomarańczy przesmażone w słodkim syropie, … i mamy coś nowego i pysznego.
Przed podaniem udekorować jeszcze tylko odrobiną słodkiej czekolady i nasze naleśniki stają się wykwintnym daniem, w sam raz na walentynkową kolację, deser czy słodki obiad :)
ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mineralnej wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej,
- szczypta soli ( nabrać w palce,
- olej do smażenia,
nadzienie:
- 1/2 kg. twarogu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 2 pomarańcze,
- 10 dkg. rodzynek,
- 1/2 tabliczki czekolady lub gotowa polewa czekoladowa.
- 2 łyżki masła do podsmażenia.
- szczypta cukru pudru zmieszanego z cynamonem.
Pomarańcze dokładnie umyć i dodatkowo sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę, która będzie potrzebna do ciasta. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Osączyć i ostudzić. Do naczynia dodać wszystkie składniki przeznaczone na ciasto i zmiksować je na gładką masę. Odstawić na min. 30 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki. Wcześniej przygotowane pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i posiekać je na cienkie plasterki. Na patelni zagotować łyżkę wody z łyżką cukru. Do powstałego syropu wsypać posiekane pomarańcze i krótko je w nim przesmażyć ( ok. pół min.) Ostudzić.
Zmielony lub dokładnie roztarty na gładko widelcem twaróg zmieszać z kawałkami pomarańczy, rodzynkami i cukrem waniliowym. Powstały farsz nakładać na naleśniki i zwijać w ruloniki.
Przed podaniem naleśniki podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle i udekorować roztopioną czekoladą (lub polewą). Dodatkowo można lekko oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj komentarz