… czyli spaghetti splecione w warkocze :)
Do tego aksamitny sos beszamelowy o smaku bazylii i pomidorki koktajlowe podduszone na masłku.
Całość komponuje się wybornie!

Ot taka smaczna kulinarna zabawa z makaronem #Lubellla w roli głównej, w sam raz aby świętować #ŚwiatowyDzieńMakaronu.

 

sam_8180a

SKŁADNIKI
1 op. makaronu spaghetti LUBELLA
2 duże łyżki masła
2 duże łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
pęczek świeżej bazylii
parę kropli soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
pomidorki koktajlowe – ilość wg. uznania

Makaron spaghetti ugotować wg przepisu, gdy lekko ostygnie zapleść z nitek długie warkocze,

Masło rozpuścić na patelni. Do gorącego i już rozpuszczonego tłuszczu wsypać mąkę i na małym ogniu energicznie mieszać tak długo, (najlepiej użyć w tym celu trzepaczki))  aż mąka połączy się z masłem i delikatnie zasmaży.
Zasmażka nie powinna ściemnieć, nie może być też żądnych grudek. Jeśli grudki powstaną, zmiksować sos blenderem.
Cały czas mieszać dolewając do gładkiej masy cienkim strumyczkiem chłodne mleko do momentu gdy sos zgęstnieje.

Listki bazylii opłukać, odłożyć parę do dekoracji, a pozostałe drobno posiekać.
Do gotowego sosu dodać posiekaną bazylię wszystko razem zmiksować.
Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość podgrzać, ale już nie gotować.

Pomidorki opłukać i pociąć na połówki lub mniejsze kawałki – wg. uznania..
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pomidorki.
Mieszając podsmażyć na małym ogniu aż delikatnie się przyrumienią.
Oprószyć do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu, najlepiej ogrzanym’ ułożyć makaronowe warkocze, polać gorącym sosem, posypać przesmażonymi pomidorkami i od razu podawać.  Ozdobić listkami bazylii.

sam_8188a


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu