Dzisiaj po raz kolejny zapraszam na danie z dodatkiem kremowego serka Arla Apetina. To propozycja obiadowa w ramach konkursu “Tajemny składnik – co na obiad?
Apetyczne inspiracje”. Danie z egzotycznym akcentem,… kurczak, curry i banany, a wszystko to w delikatnym serowym sosie.Smakuje pyszniej niż wygląda, bo banany podczas zapiekania nieco z ciemniały, ale w smaku naprawdę “miodzio” :)… soczyste, mięciutkie mięso, słodkie, gorące kawałki banana i kremowy sos.,…mniam!
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 4 banany,
- 1 kremowy serek Arla Apetina Naturalny
- 1/2 szklanki bulionu instant,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka masła do formy,
- szczypta cukru do smaku (nabrać w palce),
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa,
- 1/4 pęczka szczypiorku.
Mięso oczyścić, opłukać i osuszyć. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso. Następnie podlać bulionem. Naturalny kremowy serek Arla Apetina zmieszać z sokiem z cytryny, curry i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do kurczaka i razem gotować 2 – 3 min. Banany obrać. Jednego przekroić wzdłuż na ćwiartki, a pozostałe pociąć w plasterki. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, przełożyć do niego mięso wraz z sosem i obłożyć plasterkami banana. Na wierzch każdego fileta dodatkowo ułożyć ćwiartkę banana.
Piekarnik nagrzać do 220 st.. Wstawić potrawę i zapiekać ok. 30 min. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ok. 10 min. przed końcem zapiekania oprószyć nim danie. Podawać gorące, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj komentarz