Proste danie a smakuje wyśmienicie.
Pieczarki nadziewane mielonym mięsem drobiowym i smażone w głębokim tłuszczu.
Podane z aromatycznym sosem pomidorowym oczywiście z dodatkiem koncentratu pomidorowego #pudliszki, który podkreśli smak i doda apetycznego koloru.
- ok. 20 szt. małych pieczarek,
- 30 dkg. mielonego mięs drobiowego z fileta
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebulka,
- szczypta majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- panierka
- 1 jajko
- bułka tarta,
- olej do głębokiego smażenia
sos pomidorowy
- 50 dkg. dojrzałych pomidorów,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 50 ml oliwy + 1 łyżka oliwy do zeszklenia cebulki
- 4 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 1 mała cebula
Pieczarki oczyścić i wykręcić nóżki.
Każdą pieczarkę wewnątrz kapelusza oprószyć solą i pieprzem.
Mięso mielone polączyć z jajkiem, startą na małych oczkach cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, majerankiem i 1 łyżką tartej bułki. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do każdego kapelusza nałożyć masę mięsną i uformować okrągłą kulkę.
Potem każdą kulkę obtoczyć w rozbełtanym jajku i tartej bułce.
W rondlu rozgrzać olej, smażyć na głębokim oleju wkładając nadzieniem w dól po kilka kulek.
Smażyć powoli, na wolnym ogniu ok. 10 – 12 min. odwracając z każdej strony.
Kiedy kulki się zarumienią, wykładać łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem pomidorowym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oddzielić od miąższu gniazda z nasionami i zmiksować. Dodać do nich łyżkę oliwy, lekko posolić i mieszając podgrzewać ok. 20 min. na małym ogniu, aż nieco zredukuje się woda.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
W drugim naczyniu rozgrzać oliwę, dodać do niej rozgnieciony czosnek i porwane listki bazylii.
Podgrzać przez ok. 10 min. aż czosnek będzie miękki.
Do zredukowanych pomidorów przelać oliwę odcedzając czosnek i bazylię, Dodać cebulkę i przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem zagotować na małym ogniu ok. 3 min.
Dodaj komentarz