Krokiety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem twarogu i ziół, to fajny pomysł na smaczny obiad.
Delikatne, pulchne i pożywne.
Bardzo prosty sposób na pyszne danie obiadowe, ale czyż właśnie takie nie smakują najlepiej?
Krokiety można zrobić od podstaw czyli zgodnie z przepisem ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać ziemniaki, które nam zostały z poprzedniego dnia,… też będą w sam raz.
Dodatkowo ich smak wzbogacamy białym serem i oczywiście aromatycznymi ziołami.
A co do takich ziemniaczanych krokietów?
Można podać gęsty sos grzybowy, pomidorowy, pieczarkowy czy koperkowy.
Surówka lub sałatka ze świeżych warzyw też będzie pasować idealnie.
KROKIETY
- 1 kg. ziemniaków,
- 25 dkg. półtłustego lub tłustego twarogu,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka cząbru,
- sól i pieprz do smaku,
- tarta bułka do obtoczenia,
- olej do smażenia
SOS GRZYBOWY
- 5 dkg. grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki masła,
- 1,5 szklanki wywaru z grzybów,
- 1/2 szklanki śmietany, 18%
- sól i pieprz
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w łupinach, następnie ostudzić, obrać i zemleć razem z serem.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Przełożyć do miski z ziemniakami i serem, dodać mąkę, jajka i zioła.
Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy formować krokiety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać gorące, prosto z patelni.
U mnie sos z leśnych grzybów.
Grzyby wcześniej namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie je ugotować. Gdy są już miękkie odcedzić i drobno posiekać. Pozostawić 1, 5 szklanki wywaru z grzybów. Wywar ostudzić.
Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać mąkę i zasmażyć.
Podlać zimnym wywarem z grzybów i dokładnie rozprowadzić.
Dodać grzyby i całość podgotować. Na koniec zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
luty 22, 2019 at 11:27 am
Same pyszne rzeczy ostatnio!!!