Smaczne kotlety z rybki mocno nadziane warzywami.
Część warzyw przeznaczamy na farsz, pozostałe podajemy w całości przyprawione do smaku oliwą, solą i pieprzem.
- 1 kg.fileta z ryby,
- 1 kajzerka,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- 20 dkg. tartej bułki,
- 6 łyżek maki,
- 6 łyżek oleju,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
- pieprz i sól.
- 2 op. Bukietu Warzyw Hortex
Cebulę obrać i drobno posiekać.
2 jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać.
Kajzerkę namoczyć, odcisnąć.
Filety zmielić, zmieszać z posiekanymi jajkami i cebulą. Dodać kajzerkę, 3 łyżki tartej bułki,przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, aż powstanie masa.
Warzywa wrzucić na 3 min. na wrzątek. Osączyć.
Następnie połowę warzyw lekko posiekać, oprószyć solą, pieprzem. Przygotować dwa kawałki folii.
Masę rybną podzielić na 2 części.Rozłożyć jedna folię,na nią nałożyć jedną część masy ,następnie nakryć drugą folią i rozwałkować na prostokąt. Zdjąć folię z wierzchu.Na połowie prostokąta rozwałkowanej masy rozłożyć część posiekanych warzyw i nakryć delikatnie drugą połową masy, tak aby folia została na górze…wtedy zdjąć folę z góry.
Dokładnie zlepić brzegi i pokroić na 4 części/ kotlety.
Podobnie postąpić z drugą częścią masy i posiekanymi warzywami.
Każdy kotlet obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Wszystkie kotlety ułożyć na większej patelni, wlać bulion i dusić całość przez 15 min. pod przykryciem. Podawać z pozostałymi warzywami,doprawionymi do smaku solą, pieprzem i ok.2 łyżkami oleju..
Można też dodatkowo podać ziemniaki z wody czy jak kto lubi frytki.
Dodaj komentarz