Czary Gary

Gotowanie

Konfitura z gruszek z dodatkiem rumu

Pyszna konfitura z odrobiną rumu, który nadaje jej pikanterii i wyjątkowego smaku
Idealna na kromkę chrupiącego pieczywa, gofry czy do naleśników, a wraz z bakaliami jest idealnym nadzieniem do pieczonych jabłek.
Kto nie lubi rumu może dodać cukier waniliowy lub parę kropel waniliowego aromatu do ciast.
Polecam!

 

  • 1 kg. soczystych gruszek
  • 1 kg. cukru żelującego ,
  • 2 łyżki cukru zwykłego,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 4 łyżki rumu.

Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, potem pokroić w kostkę.
Włożyć do rondla, dodać cynamon, skórkę z cytryny i zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na parę godzin – najlepiej na noc.

Następnie zagotować często mieszając.
Pod koniec gotowana dodać rum i całość zagotować jeszcze przez 2 – 3 min.
Gorącą masę wkładać do słoików i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.


RÓBMY PRZETWORY! 5. alt=”RÓBMY PRZETWORY! 5.”

2 Comments

  1. w ostatnich dniach zbieram gruszki z okolicznych drzew, którymi nikt nie jest zainteresowany… fajny pomysł na ich przetworzenie :)

  2. Połączenie gruszek z rumem z tchnieniem cynamonu …to może być pieszczot podniebienia. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑