Pyszna konfitura z odrobiną rumu, który nadaje jej pikanterii i wyjątkowego smaku
Idealna na kromkę chrupiącego pieczywa, gofry czy do naleśników, a wraz z bakaliami jest idealnym nadzieniem do pieczonych jabłek.
Kto nie lubi rumu może dodać cukier waniliowy lub parę kropel waniliowego aromatu do ciast.
Polecam!
- 1 kg. soczystych gruszek
- 1 kg. cukru żelującego ,
- 2 łyżki cukru zwykłego,
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z 1 cytryny,
- 4 łyżki rumu.
Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, potem pokroić w kostkę.
Włożyć do rondla, dodać cynamon, skórkę z cytryny i zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na parę godzin – najlepiej na noc.
Następnie zagotować często mieszając.
Pod koniec gotowana dodać rum i całość zagotować jeszcze przez 2 – 3 min.
Gorącą masę wkładać do słoików i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.
Sierpień 3, 2018 at 7:54 am
w ostatnich dniach zbieram gruszki z okolicznych drzew, którymi nikt nie jest zainteresowany… fajny pomysł na ich przetworzenie :)
Sierpień 5, 2018 at 4:09 pm
Połączenie gruszek z rumem z tchnieniem cynamonu …to może być pieszczot podniebienia. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.