Dziś “łamiemy” przepisy i zamast tradycyjnego kalafiora ze stopionym masełkiem czy w panierce, proponuję kalafiora nieco inaczej,… z bakaliami duszonymi w białym winie.
Ot, taka wytrawna przystawka na ciepło z kalafiorem w roli głównej. Delikatnej słodyczy dodają jej rodzynki.
Całość w smaku bardzo ciekawa. Polecam do wypróbowania.
Listopad to ostatni moment aby w naszej kuchni zagościł jeszcze rodzimy kalafior, bo będziemy nim mogli się znowu cieszyć dopiero na wiosnę, więc trzeba korzystać.
- 1 średni kalafior,
- 5 dkg. posiekanych orzechów włoskich,
- 5 dkg.posiekanych migdałów,
- 10 dkg. rodzynek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
- 1 op. śmietanki,
- 3 – 4 gałązki pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej,
Kalafior umyć i podzielić na niewielkie części.
Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 min.
Odcedzić i odstawić.
Czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek z pietruszką.
Następnie wrzucić bakalie i lekko przyrumienić.
Wlać wino i śmietankę. Całość gotować na małym ogniu ok. 5 min..Na koniec doprawić do smaku solą i pierzem. Dodać kalafior, przemieszać i wszystko razem gotować jeszcze przez kolejne 5 min. ciągle mieszając.
Podawać na ciepło.
Listopad 29, 2016 at 9:08 pm
Bardzo ciekawy pomysł na kolację. :)
https://jaglusia.wordpress.com/