Gratin czyli zapiekane warzywa na sposób francuski.
Można zapiekać właściwie każdy rodzaj warzyw.
Najsłynniejszy jednak jest przyrządzony z ziemniaków.
Gratin może być daniem głównym lub dodatkiem do innych dań, zwłaszcza mięsnych.
Tanie, smaczne i sycące danie na ciepło. Smakuje nawet podgrzane na drugi dzień.
Zgodnie z mottem konkursu organizowanego przez Arla Apetina “Codziennie baw się smakiem!”
moje danie urozmaiciłam właśnie kremowym, naturalnym serkiem APETINA ,… i to był dobry wybór!
- ok. 75 dkg. ziemniaków,
- 2 pory,
- 10 dkg. szynki,
- 1 serek kremowy Naturalny Apetina
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 125 ml. śmietanki kremówki,
- 1/2 pęczka świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do formy.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry i lekko oprószyć solą..
Pory oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w krążki.
Szynkę drobno pokroić.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem.
Na dnie ułożyć ułożyć plastry ziemniaków, na nich krążki z porów i posypać kawałkami szynki.
Wierzch oprószyć oregano.
Śmietany i serek wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i zapiekać ok.40 min.
Dodaj komentarz