Camembert już sam w sobie jest fajną i smaczną przekąską, która urozmaica imprezowe stoły.
Kto lubi ten delikatny i mięciutki ser pleśniowy to wie w czym rzecz :)
Jest dostępny z różnymi dodatkami. więc każdy znajdzie smak dla siebie.
Wystarczy go pokroić i podać,… ale można też bardziej “na bogato” jak mówi p. Remigiusz Rączka, bo to właśnie u Niego podejrzałam tę kolorową serową przekąskę :)
Tylko kilka dodatkowych składników i mam coś nowego i smacznego.
- 4 szt. sera camembert, naturalny
- 5 marynowanych pieczarek,
- 1/2 czerwonej papryki
- parę gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz do smaku,
- małe wykałaczki
Z każdego sera odciąć wierzch i łyżeczką ostrożnie, aby nie przerwać skórki wydrążyć środki.
Zawartość przełożyć do miseczki.
Pieczarki osuszyć i pociąć w bardzo drobną kosteczkę.
W podobną kosteczkę pokroić też paprykę.
Świeży tymianek również posiekać bardzo drobno.
Wszystko przełożyć do miski, w której jest wydrążony serowy miąższ.
Wsypać ziarna czarnuszki, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem zagniatając na jednolitą masę. Wypełniamy nią wcześniej wydrążone sery, nakładając do każdego po równo. Przykryć odciętymi wierzchami i delikatnie docisnąć.
Ułożyć na równej powierzchni, np. na desce do krojenia i drugą deskę położyć na serach,.
W ten sposób obciążone camemberty połączą się w całość z masą. Odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce.
Przed podaniem ostrym nożem pociąć na trójkąty: cztery lub osiem, w każdy wbijając wykałaczkę.
Dodaj komentarz