Dziś kupiłam taką duuużą, zieloną fasolkę ,… u mnie każdy lubi fasolkę szparagową, ale fasolka tej wielkości w mojej kuchni jest po raz pierwszy :)
Wcześniej jakoś nie było okazji ani jej kupić ani wypróbować.
No i teraz trzeba było wymyślić jak ją przyrządzić: czy tradycyjnie i najprościej czyli z masełkiem i z tartą bułką, czy zrobić sałatkę, a może coś konkretnego ?
Stanęło na tym, że zapiekę ją z kurczakiem i będzie w sam raz na obiad.
To był dobry pomysł, wyszło naprawdę smacznie.

SAM_3314a

  • 1/2 kg fasoli szparagowej mamut,
  • 1 podwójny ( duży)  filet z kurczaka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 dkg. startego żółtego sera,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • zioła prowansalskie do oprószenia mięsa,
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

aaaA

Fasolę płukać i odciąć jej końce.
Zagotować wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Do wrzątku wrzucić fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się, fasolkę gotować ok. 10 – 15  min. ( wypróbować czy jest już dobra, ma być miękka ale nie rozgotowana). Po tym czasie odcedzić.

Flety z kurczaka opłukać i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozgrzać olej i krótko, ale na mocnym ogniu przesmażyć z obu stron drobiowe paski.

bbbB

W naczyniu żaroodpornym ułożyć fasolę – pozostawić 4  – 5  strąków.
Na nią ułożyć upieczone mięso, całość posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Zapiekać ok. 20 min.

W tym czasie odłożone wcześniej strąki fasoli pociąć na mniejsze np. ukośne kawałki
Na patelni lub w rondelku rozgrzać masło, zrumienić na nim tartą bułkę, a na koniec dodać pociętą fasolkę i zmiażdżony czosnek.
Wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Gotową zapiekanką wyjąć z pieca, wierzch dodatkowo polać masłem z bułką i kawałkami fasolki.
Podawać gorące zaraz po przyrządzeniu.
Zapiekanka jest  na tyle syta, że można ją podać jako samodzielne danie, ale można również  dodatkowo podać z ryżem, ziemniaczanym puree lub kromką pieczywa.

SAM_3312a

SAM_3319a