Sezon na śliwki w pełni, więc warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami.
W tym roku nasze polskie ogrody są wyjątkowo pełne słodkich śliwek.
Wypieki ze śliwkami zawsze smakują, a gdy osłodzimy je jeszcze dodatkowo miodem są przepyszne.
Śliwki lubią miód :)

Zapraszam więc na ciasto ze śliwkami w nowej odsłonie: z migdałami, gałką muszkatołową, cynamonem, no i oczywiście miodem. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i co ciekawe,  ma śliwki i od dołu  i na górze, dzięki temu w każdym kęsie ciasta jest soczysta śliwka.

Przepis wyszperałam w starym kulinarnym czasopiśmie sprzed ponad 20 lat.
Nasze mamy i babcie w swojej kuchni częściej sięgały po miód niż my teraz, a więc czas to nadrobić, zwłaszcza że mam pyszny miód od firmy HUZAR.

                                                                                                                                   CIASTO

  • 25 dkg. mąki,
  • 20 dkg. cukru pudru,
  • 15 dkg. masła + 1 łyżka do natłuszenia tortownicy,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek zimnej herbaty,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • otarta skórka z 1 cytryny,

                                                                                                                           ŚLIWKI

  • ok. 1 kg. dojrzałych śliwek,
  • 10 dkg. mielonych migdałów
  • 10 dkg. cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu – użyłam wielokwiatowego HUZAR

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Z migdałów, cukru pudru i wody ( wodę dodawać stopniowo, po łyżce) utrzeć gęstą pastę.
Do każdej połówki włożyć trochę pasty migdałowej.

Masło roztopić na małym ogniu i odstawić aby przestygło.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Następnie ucierając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo mąkę z przyprawami, herbatę, a na końcu skórkę z cytryny i chłodne, płynne masło.

Tortownicę wysmarować masłem.  Na dnie ułożyć część śliwek skórką do góry.
Przykryć je ciastem a na nim ułożyć resztę śliwek skórką do dołu.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 1 godz.
Po wyjęciu z piekarnika jego wierzch posmarować miodem, a gdy ostygnie oprószyć cukrem pudrem.