Sezon na śliwki w pełni, więc warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami.
W tym roku nasze polskie ogrody są wyjątkowo pełne słodkich śliwek.
Wypieki ze śliwkami zawsze smakują, a gdy osłodzimy je jeszcze dodatkowo miodem są przepyszne.
Śliwki lubią miód :)
Zapraszam więc na ciasto ze śliwkami w nowej odsłonie: z migdałami, gałką muszkatołową, cynamonem, no i oczywiście miodem. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i co ciekawe, ma śliwki i od dołu i na górze, dzięki temu w każdym kęsie ciasta jest soczysta śliwka.
Przepis wyszperałam w starym kulinarnym czasopiśmie sprzed ponad 20 lat.
Nasze mamy i babcie w swojej kuchni częściej sięgały po miód niż my teraz, a więc czas to nadrobić, zwłaszcza że mam pyszny miód od firmy HUZAR.
CIASTO
- 25 dkg. mąki,
- 20 dkg. cukru pudru,
- 15 dkg. masła + 1 łyżka do natłuszenia tortownicy,
- 2 jajka,
- 6 łyżek zimnej herbaty,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- otarta skórka z 1 cytryny,
ŚLIWKI
- ok. 1 kg. dojrzałych śliwek,
- 10 dkg. mielonych migdałów
- 10 dkg. cukru pudru
- 2 – 3 łyżki wody
- 2 łyżki miodu – użyłam wielokwiatowego HUZAR
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Z migdałów, cukru pudru i wody ( wodę dodawać stopniowo, po łyżce) utrzeć gęstą pastę.
Do każdej połówki włożyć trochę pasty migdałowej.
Masło roztopić na małym ogniu i odstawić aby przestygło.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Następnie ucierając mikserem na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo mąkę z przyprawami, herbatę, a na końcu skórkę z cytryny i chłodne, płynne masło.
Tortownicę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć część śliwek skórką do góry.
Przykryć je ciastem a na nim ułożyć resztę śliwek skórką do dołu.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 1 godz.
Po wyjęciu z piekarnika jego wierzch posmarować miodem, a gdy ostygnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz