Sezon rabarbarowy rozpoczęty! Czas na wypieki.z rabarbarem w roli głównej.
Proponuję ciasto rabarbarowe z bezą, kruchy spód, na nim słodko – kwaśne nadzienie a na wierzchu chrupiąca beza. Pycha!
Ciasto bardzo proste do przygotowania,… trochę cierpliwości wymaga czas oczekiwania na wyschnięcie bezy, ale za to potem smakuje wyśmienicie :)
Moje jest upieczone w formie na tartę o śred. 26 cm. ale można go upiec w tortownicy lub w tradycyjnej (mniejszej) prostokątnej blaszce 24×26
CIASTO
- 50 dkg. mąki pszennej
- 30 dkg. masła lub margaryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 żółtka (białka zostawić do bezy)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki tartej bułka
NADZIENIE
- 1 kg. rabarbaru,
- 10 dkg. cukru kryształu
- 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
BEZA
- 3 białka.
- 1,5 cukru pudru,
- parę kropli soku z cytryny
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszcze, cukrem pudrem i skórką cytrynową.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę . Jeśli używamy tortownicy lub blachy boki wystarczy wykleić ciastem na wys. 4 cm.
Nakłuć widelcem w paru miejscach i wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika na 20 min. aż się zarumieni.
Rabarbar umyć, obrać z twardych włókien i pokroić. Włożyć do rondla, wlać 2 łyzki wody i rozgotować we własnym soku. Nadmiar soku powinien odparować.
Dodać cukier i rozkrojoną wanilię. Dusić razem przez 4 – 5 min. ciągle mieszając. Następnie ostudzić i wyjąć wanilię.
Podpieczony placek posypać tartą bułką, wyłożyć masę rabarbarową
Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć w paski. Ułożyć z nich kratkę na wierzchu nadzienia.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać parę kropli soku z cytryny, delikatnie wymieszać i rozłożyć na kratce ciasta.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st. C. włożyć ponownie ciasto i zapiec kolejne 20 min.
Gdyby wierzch bezy zaczął się szybko rumienić, zrobić z folii coś w rodzaju kopuły i nakryć ostrożnie formę z ciastem.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki, pozostawić w nim ciasto aż wystygnie a beza w tym czasie mocniej wyschnie i będzie chrupiąca.
maj 9, 2016 at 6:03 pm
Poproszę o duży kawałek – wygląda bardzo smacznie:)
maj 10, 2016 at 12:14 pm
Bajeczne połączenie, ciasto musiało smakować obłędnie :)