Puszysty biszkopt orzechowy, pyszny krem z włoskim akcentem i nasze polskie maliny zatopione w słodkiej galaretce ,… czego chcieć więcej?  :)
Smacznego!


                                                                                                                      CIASTO

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki zwykłego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • blacha o wymiarach ok. 24x 28 – można użyć też tortownicy, wtedy jednak ciasto będzie wyższe)

                                                                                                      KREM TIRAMISU

  • 4 żółtka + 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 dkg.serka mascarpone,
  • 1 łyżka likieru amaretto (ewentualnie zimnej kawy o smaku amaretto)

                                                                                                     DODATKOWO

  • 2 szklanki malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 800 ml wrzątku czyli nieco mniej niż podano na opakowaniu.

CIASTO: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku – cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści.
Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami – delikatnie, ale dokładnie połączyć. Całość przełożyć do lekko natłuszczonej oprószonej tartą bułka blachy.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić ciasto i piec przez 25-30 minut.
Upieczony biszkopt zostawić w otwartym (wyłączonym) piekarniku do wystygnięcia. Zimny przekroić na dwa blaty.

KREM: Żółtka ubić mikserem z połową cukru pudru na puszysty krem.
Następnie cały czas ubijając tylko już na mniejszych obrotach miksera dodawać stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, po czubatej łyżce mascarpone, aż krem będzie gęsty i gładki.
Na koniec dodać likier i zmiksować.
Oddzielnie ubić białka z dodatkiem szczypty soli i drugiej połowy cukru Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ale już łyżką..

Z całej porcji kremu odebrać 2 – 3 łyżki (będzie do posmarowania wierzchu) pozostały wyłożyć na pierwszy orzechowy blat i przykryć drugim plackiem. Powierzchnię wysmarować odłożonym kremem – na jasnym tle ładnie prezentują się maliny :)
Maliny umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na wierzchu ciasta.

GALARETKA: Galaretki rozpuścić we wrzątku – odstawić do ostygnięcia.
Lekko tężejącą galaretkę powoli wylać na owoce.
Gotowe ciasto wstawić do lodówce do zastygnięcia.