Słodkie, mocno owocowe, delikatnie wilgotne i w słonecznym kolorze.
… bez mąki, bez tłuszczu, po prostu pyszne!

Kiedy kilka lat temu emitowano program kulinarny Nigelli prawie cała Polska piekła to ciasto :)
Dziś trochę zapomniane, więc w woli przypomnienia proponuję upiec, bo jest naprawdę wyśmienite i łatwe do upieczenia.
Zamiast mandarynek, można użyć klementynek lub pomarańczy. Natomiast migdały można kupić te w całości i zmielić lub użyć gotowych tartych migdałów BackMit.

sam_9377a

  • 4 – 5  mandarynek (klementynek) lub 3 pomarańcze
  • 25  dkg mielonych migdałów.
  • 22,5  dkg cukru pudru
  • 1  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6  jajek

Mandarynki dokładnie umyć i w całości wraz ze skórką ugotować pod przykryciem do miękkości – ok. 2 godz.  Wyjąć, ostudzić, przeciąć na pól i wyjąć ewentualne pestki.
Następnie zmiksować blenderem na pulpę.`
Dodać pozostałe składniki i dalej miksować- ok. 5 min.
Masa jest dosyć płynna.

Piekarnik nagrzać do 175 – 180 st. C.
Tortownicę lub inną formę do pieczenia natłuścić masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną.
Przelać do niej masę, wyrównać,
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
Gdyby ciasto od góry zaczynało się mocniej przypiekać nakryć folią aluminiową.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto powinno odchodzić od brzegów i być wilgotne w środku.
Pozostawić go do wystygnięcia w tortownicy. Może tak stać parę godzin, a nawet całą, najlepiej upiec go wieczorem dzień wcześniej :)
Smacznego!

sam_9368a