Delikatny mus bananowy, słodki miód i bakalie to idealne składniki na pyszne ciasto.
W sam raz słodkie, lekko wilgotne i mięciutkie.
Polane czekoladową polewą i obsypane wiórkami kokosowymi nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Pycha!
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki,
- 4 dojrzałe banany,
- 10 dkg. płynnego miodu – polecam miód rzepakowy Huzar,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 plaska łyżeczka sody,
- 1/2 kostki masła,
- 2 jajka,
- 10 dkg. rodzynek.
- 10 dkg. orzechów włoskich,
- 1 łyżka skórki pomarańczowej,,
POLEWA
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 100 ml. śmietanki kremówki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Formę do pieczenia – keksówkę natłuścić i lekko oprószyć tartą bułką.
Masło roztopić i ostudzić.
Orzechy posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć na sicie.
Do miski przesiać mąkę, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą
Banany obrać, pociąć na kawałki i zblendować z jajkami.
Przelać do miski z mąką, wlać miód i płynne masło.
Całość utrzeć mikserem na jednolite ciasto,
Na koniec wsypać bakalie i dokładnie przemieszać.
Foremkę napełnić ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. ok. 1,5 godz.(sprawdzić patyczkiem – test suchego patyczka)
Jeśli wierzch zbyt mocno zacznie się przypiekać należy nakryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Chłodne ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
POLEWA . Śmietankę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i cały czas mieszać aż do uzyskania jednolitej, lśniącej polewy.
Lekko przestudzić i rozprowadzić po cieście. Oprószyć kokosem.
Dodaj komentarz