Mocno truskawkowy i lekko kwaskowaty w smaku, delikatnie przełamany słodyczą miodu – u mnie wielokwiatowy, ale polecam miody Huzar, tam każdy znajdzie swój ulubiony smak jeśli chodzi o miód.
Ten chłodnik przyrządza się bardzo szybko.
Jest lekki i orzeźwiający,… w sam raz na letni obiad w upalny dzień.
Z pewnością będzie smakował wszystkim, którzy lubią tego rodzaju zupy.
Aby był też nieco sycący podajemy go z drobnym makaronem i porcją świeżych truskawek pokrojonych na kawałki. Pycha!
Najlepiej smakuje, jak to w przypadku chłodników , mocno schłodzony, ale lekko ciepły też jest okey :)
- ok. 70 dkg. dojrzałych truskawek,
- 4 szklanki zimnej wody,
- 1 łyżeczka masła,
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu – użyłam wielokwiatowy Huzar
- szczypta soli do smaku
- 2 – 3 garście drobnego makaronu – np. makaronu kuskus lub orzo
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Z podanej porcji odebrać 1/3 część i pokroić na kawałki – będzie na dokładkę do zupy. Pozostałe przełożyć do garnka, zalać 4 szklankami zimnej wody, dodać masło i gotować na wolnym ogniu.
Od momentu kiedy woda w garnku się zagotuje, gotować jeszcze ok. 8 – 10 min. a następnie dodać sok z cytryny i całość zmiksować. Można dodatkowo przelać przez sitko ale nie koniecznie.
Zabielić śmietaną – zmieszać najpierw w oddzielnym kubeczku śmietanę wraz z niewielką ilością gorącego wywaru truskawkowego i dopiero wtedy wlać do gotującej się zupy nadal ciągle mieszając.
Doprawić do smaku solą i miodem.
Zestawić z ognia, przestudzić i potem mocno schłodzić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Chłodnik podawać całkiem zimny lub tylko lekko ciepły wraz z makaronem i pociętymi na kawałki truskawkami.
Dodaj komentarz