Zapach pieczonego chleba przywodzi mi zawsze na myśl wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja babcia piekła chleb w prawdziwym piecu chlebowym. Pamiętam te duże, okrągłe bochenki z  grubą i chrupiącą skórką. Najbardziej smakowała duża, jeszcze ciepła  pajda chleba, odkrojona krótko po upieczeniu. Zajadało się ją z apetytem suchą lub tylko z masłem…to było przepyszne! Przepis na chlebek razowy wraz z porcją zakwasu na pierwszy wypiek dostałam od mojej dobrej sąsiadki. Nie piekę często, ale kiedy mam ochotę na kromkę domowego chleba sięgam po ten sprawdzony już przepis. Jak zrobić zaczyn na pierwszy wypiek? Garść mąki żytniej zmieszać z taką ilością letniej wody, aby powstała rzadka mieszanina ( w glinianym naczyniu lub słoiku) i pozostawić na 3 dni. Po tym czasie dodać świeżą porcję mąki i wody i odstawić  jeszcze na 24 godziny aby  powstawał zakwas.

 

ciasto:

  • porcja zaczynu
  • 1 kg. maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej,
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3,5 łyżeczki soli
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 dkg. drożdży

oraz wg uznania:

  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 3 łyżki nasion dyni,
  • 3 łyżki kminku
  • lub suszone owoce, itp.

Do zaczynu wsypać 1 szklankę mąki żytniej razowej i zalać 1 szklanką letniej wody. Wymieszać i zostawić na 12 godz.
Po tym czasie dodać: płatki owsiane,  sól,  4 szklanki cieplej wody, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę pszenna,  i otręby oraz dowolne ziarna.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

WAŻNE! Z ciasta odłożyć do słoika porcję zaczynu ( ok. 3-4 łyżki) na następny wypiek i wykorzystać go do 2 tygodni.

Foremkę wysmarować margaryną  wlać ciasto do ok. 3/4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.  i piec ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu chleba z foremki zawinąć w wilgotną ściereczkę i zostawić do wystygnięcia.

Pieczemy Polski Chleb