Czary Gary

Gotowanie

BRAAI PIE ciasto z grilla

… czyli wytrawne ciasto francuskie z grilla – u mnie z pieczarkami. ale farsz może być dowolny, jaki kto lubi: z kiełbasy, mięsa mielonego, pieczonej wołowiny, drobiu, warzyw, sera lub nawet na słodko.
Rumiane i chrupiące.
Pomysł rodem z Południowej Afryki. “Braai” oznacza “grill lub barbecue”, a “pie” – ciasto.

Jedliście kiedyś takie ciasto?
Jeśli nie to warto wypróbować, zwłaszcza że majówka tuż, tuż i będzie grillowanie, a jeśli już ktoś z Was go zna, to wie że jest pyszne.
Jeśli chodzi o przygotowanie – bardzo proste.
Wystarczy 1 op. ciasta francuskiego podzielić na 4 części .
Najpierw dwie części położyć na zamykanym ruszcie z rączką – użyłam takiego do grillowania ryb :) na nich rozłożyć farsz, nakryć pozostałymi kawałkami, wierzch posmarować roztopionym masłem, zamknąć ruszt i całość położyć na rozgrzanym grillu. Opiekać często odwracając. Podawać gorące. Można dodatkowo podać majonez, sos czosnkowy lub ketchup.

Podpatrzone w necie, osobiście przyrządzone i grillowane, wypróbowane i przetestowane wspólnie z rodzinką :)
Polecam, pyszne!

sam_6673a

SKŁADNIKI
1 op. ciasta francuskiego,
1/2 kg. pieczarek,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
szczypta tymianek,
szczypta rozmarynu,
10 dkg. żółtego sera,
4 cebulki dymki
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku,
zamykany ruszt z rączką

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek, przyprawy i delikatnie podsmażyć.
Następnie wsypać pieczarki i przsmażyć razem przez ok. 10 min.

Cebulki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na oleju.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie podzielić na 4 równe kawałki.
Na otwartym ruszcie ułożyć obok siebie dwa  kawałki ciasta francuskiego, na nich rozłożyć pieczarki, na to podduszoną cebulkę i warstwę startego żółtego sera. Następnie przykryć pozostałym ciastem i zamknąć ruszt. Wierzch posmarować resztą stopionego masła. Położyć na rozgrzanym grillu.

Grillować 20 – 25 min. co jakiś czas odwracając.

sam_6692aa

1 Comment

  1. Fajny pomysł na urozmaicenie grilla :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑