Czary Gary

Gotowanie

Biskwit z budyniem, jabłkiem i prażonymi bakaliami

Pyszne lekkie ciasto biszkoptowe pełne delikatnego nadzienia budyniowego z jabłuszkiem i prażonymi bakaliami.
… w sam raz na śniadanie.
W ciągu tygodnia najczęściej ze względu na pośpiech nie ma czasu na tego typu śniadanie, ale już w dniu wolnym od pracy warto zaskoczyć miło swoich najbliższych takim pysznym cieplutkim daniem z rana.
Wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!

Biskwity – okrągłe placuszki biszkoptowe pieczone w piekarniku. Po upieczeniu złożone na pół i napełnione najczęściej owocowym farszem ( coś w rodzaju naszego naleśnika). Doskonale nie tylko na śniadanie, ale też na deser, słodką przystawkę lub podwieczorek.

na 4 placki

                                                                                                                              CIASTO

  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina margaryny do natłuszczenia blachy.,

                                                                                                                      NADZIENIE

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jabłka,.
  • 1 łyżka cukru.
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • po garści siekanych orzechów włoskich i płatków migdałowych,

CIASTO: Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z połową porcji cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę
Z drugą połową cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody. Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie mieszając.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę wysmarować margaryną.
Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki. Włożyć do piekarnika na ok. 8 – 10 min. aż się lekko zarumienią.
Przestudzić,  zdjąć z blachy i od razu,  jeszcze cieple złożyć na pół.

NADZIENIE: Jabłka  dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wydrążyć środki, a potem każde jabłko pociąć w grubsze plasterki.  Do rondelka wlać 1/3 szklanki wody,  dodać 1 łyżkę cukru i wrzucić jabłka dusić razem ok. 3 – 5 min. Nie mogą się rozgotować.

Budyń waniliowy lub śmietankowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu.
Jeśli mamy budyń bez cukru trzeba dodać 1 łyżkę cukru.

Na rozgrzanej, suchej patelni często mieszając uprażyć orzechy i płatki migdałowe. Powinny być lekko rumiane.

Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę jabłuszek, posypać prażonymi bakaliami i złożyć.
Wierzch oprószyć cukrem pudrem.



Ambition z dbałością

#Ambition
Zniżka 10% na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar

 

1 Comment

  1. cudowny pomysł na niedzielne śniadanie:)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑