Pyszne lekkie ciasto biszkoptowe pełne delikatnego nadzienia budyniowego z jabłuszkiem i prażonymi bakaliami.
… w sam raz na śniadanie.
W ciągu tygodnia najczęściej ze względu na pośpiech nie ma czasu na tego typu śniadanie, ale już w dniu wolnym od pracy warto zaskoczyć miło swoich najbliższych takim pysznym cieplutkim daniem z rana.
Wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!
Biskwity – okrągłe placuszki biszkoptowe pieczone w piekarniku. Po upieczeniu złożone na pół i napełnione najczęściej owocowym farszem ( coś w rodzaju naszego naleśnika). Doskonale nie tylko na śniadanie, ale też na deser, słodką przystawkę lub podwieczorek.
na 4 placki
CIASTO:
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
4 jajka,
1 cukier wanilinowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
odrobina margaryny do natłuszczenia blachy.,
NADZIENIE:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
2 szklanki mleka,
2 jabłka,.
1 łyżka cukru.
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 szklanki wody,
po garści siekanych orzechów włoskich i płatków migdałowych,
CIASTO: Jajka umyć oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z połową porcji cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę
Z drugą połową cukru ubić na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 4 łyżki zimnej wody. Obie mąki zmieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Do masy z żółtek dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie mieszając.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Płaską blachę wysmarować margaryną.
Ciasto nakładać na blachę nadając mu kształt okrągłych placków o średnicy 15 cm. i grubości 1 cm. Ja na tradycyjnej blasze do pieczenia mieszczę 2 placki. Włożyć do piekarnika na ok. 8 – 10 min. aż się lekko zarumienią.
Przestudzić, zdjąć z blachy i od razu, jeszcze cieple złożyć na pół.
NADZIENIE: Jabłka dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wydrążyć środki, a potem każde jabłko pociąć w grubsze plasterki. Do rondelka wlać 1/3 szklanki wody, dodać 1 łyżkę cukru i wrzucić jabłka dusić razem ok. 3 – 5 min. Nie mogą się rozgotować.
Budyń waniliowy lub śmietankowy ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu.
Jeśli mamy budyń bez cukru trzeba dodać 1 łyżkę cukru.
Na rozgrzanej, suchej patelni często mieszając uprażyć orzechy i płatki migdałowe. Powinny być lekko rumiane.
Na placuszki nałożyć warstwę budyniu, na nią warstwę jabłuszek, posypać prażonymi bakaliami i złożyć.
Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
październik 21, 2016 at 6:29 pm
cudowny pomysł na niedzielne śniadanie:)