Fajna przekąska z egzotyczną nutą,…banany zawijane boczkiem i podane z ryżem curry ugotowanym na bulionie warzywnym #krakus, z dodatkiem rodzynek moczonych w soki z pomarańczy. Pycha!
Może być też podana jako lekkie danie obiadowe.
W przygotowaniu tanio, #smacznieiszybko.
- 4 banany
- 8 dużych plastrów boczku,
- 1 szklanka koncentratu bulionu warzywnego Krakus
- 2 szklanki wrzątku,
- 20 dkg. ryżu białego długoziarnistego,
- 5 dkg. rodzynek,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta białego pieprzu,
- sól
- posiekana natka pietruszki
Bulion zagotować z dwiema szklankami wody, wsypać ryż i curry. Gotować ok. 20 min.
Sok pomarańczowy podgrzać. zalać nim rodzynki. Odstawić
Banany obrać i przeciąć wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na rumiano banany ze wszystkich stron. Wyjąć.
Każdą połówkę banana owinąć plastrem boczku i ponownie włożyć na patelnię. Smażyć jeszcze razem ok. 5 min.
Rodzynki z sokiem ( nie odcedzać soku) dodać do ryżu, wymieszać. Delikatnie doprawić do smaku solę i pieprzem.
Na talerze wyłożyć porcję ryżu, obok ułożyć banany i udekorować natką pietruszki.
Dodaj komentarz