Bardzo lekki i delikatny deser jogurtowy,wygląda jak tort. Smakuje pysznie. U mnie o smaku bananowym.. ale wystarczy użyć jogurt owocowy o każdym innym smaku i do tego dobrać odpowiednie owoce i już można mieć jogurtowiec np.malinowy, brzoskwiniowy,truskawkowy,itp… Zawsze się udaje. Nie trzeba piec ciasta, bo zamiast niego są płatki kukurydziane zatopione w czekoladzie.
- 3-4 dojrzałe banany
- 10 dkg.margaryny
- 1 duży jogurt bananowy
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 15 dkg.gorzkiej czekolady
- 15 dkg,płatków kukurydzianych
- 2 łyżki żelatyny
W naczyniu rozpuścić margarynę,dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy.Przestudzić. Do wystudzonej,ale płynnej jeszcze polewy wsypać płatki i dokładnie wymieszać.
Ulepić 12 małych kukurydzianych kuleczek ( nie będą zbyt okrągłe,ale przydadzą się do dekoracji :) Odstawić je do lodówki. Pozostałą część płatków z czekoladą wypełnić dno tortownicy i również wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody,,przestudzić. Banany zmiksować,połączyć z jogurtem bananowym.Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodawać po łyżce zimnej żelatyny. Następnie połączyć z jogurtem i dokładnie wymieszać. Masę wylać na zastygnięty spód z płatków i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje udekorować wcześniej zrobionymi kuleczkami. Można też zostawić trochę luźnych płatków z czekoladą i dodatkowo obsypać nimi wierzch jogurtowca.
lipiec 11, 2015 at 7:26 pm
Wygląda pysznie :) Na pewno wypróbuję :)