Puszysta, delikatna i cudnie waniliowa w smaku.
… zamiast mąki właśnie proszek budyniowy. a jeśli budyń to polecam
nowy Budyń Waniliowy Winiary do Ciast i Kremów.
Dlaczego ten budyń?
… bo zawiera dodatkowe mielone laski wanilii, dzięki nim ciasto ma wyjątkowy waniliowy smak i zapach.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
CIASTO
- 5 op. budyniu waniliowego Winiary do ciast i kremów,
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 25 dkg. masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego Winiary
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary
- szczypta soli (nabrać w palce)
- forma na babkę z kominem,
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny,
Masło roztopić i przestudzić.
Budynie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 podanej ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na puszystą masę.
Miksując cały czas na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać budynie z proszkiem i miksować tylko do momentu aż połączą się wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
Pianę z białek wmieszać delikatnie ale już łyżką lub szpatułką do ciasta.
Ciasto wlać do formy na babkę z kominem natłuszczoną i oprószoną mąką,
Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić formę z ciastem i piec do suchego patyczka, ok. 40 – 45 min.
Po upieczeniu babkę pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyłożyć pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. i polać wierzch chłodnej babki.
Dodaj komentarz