Pyszne, soczyste babeczki.
Mało ciasta, dużo owocowej słodkości.

 

Składniki:
10 dkg. mąki,
5 dkg. cukru,
1 jajko,
1 żółtko,
100 ml. śmietany 30%,
1 mały cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka startej skórki z cytryny,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka kakao,
12 szt. małych, miękkich gruszek,
1 op. budyniu waniliowego,
1,5 szklanki mleka,
1 łyżka posiekanych lub tartych orzechów włoskich.

Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny i wydrążyć od spodu (użyłam obieraczki do ziemniaków) gniazda z nasionami.
Odstawić do lodówki/

Przygotować budyń wg. przepisu z opakowania, ale w nieco mniejszej ilości mleka, aby był gęsty,…
czyli zagotować szklankę mleka, a w pozostałym 1/2 szklanki rozpuścić budyń.
Wlać do gotującego się mleka i całość mieszając zagotować ok. 3 min. Odstawić.

W tym czasie przygotować ciasto.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Pod koniec dodać cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i stopniowo po żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąkę zmieszaną z kakao, i proszkiem do pieczenia
Na koniec ubić białko na pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Ciasto rozłożyć do 12 foremek.
Do każdej gruszki włożyć porcję budyniu i gruszkę “posadzić” w cieście, starając się aby gruszka nie dotykała brzegów foremki. ciasto wokół gruszki obsypać orzechami.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Wstawić blachę z babeczkami i piec ok. 35 min.
Ciepłe smakują wyśmienicie, ale podawać lekko przestudzone, bo gruszka z budyniem w środku jest gorąca.
Nawet przestudzone sa pyszne!