Pyszne, soczyste babeczki.
Mało ciasta, dużo owocowej słodkości.

 

  • 10 dkg. mąki,
  • 5 dkg. cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100 ml. śmietany 30%,
  • 1 mały cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 12 szt. małych, miękkich gruszek,
  • 1 op. budyniu waniliowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżka posiekanych lub tartych orzechów włoskich.

Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny i wydrążyć od spodu (użyłam obieraczki do ziemniaków) gniazda z nasionami.
Odstawić do lodówki

Przygotować budyń wg. przepisu z opakowania, ale w nieco mniejszej ilości mleka, aby był gęsty,…
czyli zagotować szklankę mleka, a w pozostałym 1/2 szklanki rozpuścić budyń.
Wlać do gotującego się mleka i całość mieszając zagotować ok. 3 min. Odstawić.

W tym czasie przygotować ciasto.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Pod koniec dodać cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i stopniowo po żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąkę zmieszaną z kakao, i proszkiem do pieczenia
Na koniec ubić białko na pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.


Ciasto rozłożyć do 12 foremek.
Do każdej gruszki włożyć porcję budyniu i gruszkę „posadzić” w cieście, starając się aby gruszka nie dotykała brzegów foremki. ciasto wokół gruszki obsypać orzechami.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Wstawic blachę z babeczkami i piec ok. 35 min.
Ciepłe smakują wyśmienicie, ale podawać lekko przestudzone, bo gruszka z budyniem w środku jest gorąca.
Nawet przestudzone sa pyszne!