Czary Gary

Gotowanie

Babeczki czekoladowe z bananami

Upiekłam je w ramach Dnia Czekolady,… miałam ochotę na coś słodkiego, czekoladowego, a że na ogól babeczki tego typu robi się szybko, to zdecydowałam się właśnie na nie.
Mięciutkie, puszyste i czekoladowe,… a w środku rozpływające się w ustach bananowe nadzienie.
Oczywiście nie muszę dodawać, że najsmaczniejsze są jeszcze takie cieplutkie :)

                                                                                              składniki SUCHE

  • 25 dkg. mąki pszennej,
  • 12,5 dkg cukru pudru,
  • 2 łyżki czekolady w proszku ( jeśli się nie ma takiej, można gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach}
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

                                                                                         składniki MOKRE

  • 2  jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju,

                                                                                         DODATKOWO

  • 2 średnie, dojrzałe banany,
  • 1/2 cytryny

Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
W jednej misce zmieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i sypką czekoladą.
W drugiej misce roztrzepać jajka, wlać mleko, olej i wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Można mikserem na wolnych obrotach.
Formę do muffinek/ babeczek  wyłożyć papilotkami i każdą napełnić najpierw do 1/3 wysokości, następnie nałożyć łyżeczką porcję pokrojonych bananów i na koniec znowu nałożyć ciasto – tak aby papilotka w sumie była wypełniona do 3/4 wysokości.
Można wierzch dodatkowo oprószyć startą czekoladą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 20 min. do tzw suchego patyczka.

 

1 Comment

  1. uwielbiam wszelkie czekoladowe wypieki :) pysznie wyglądają :)

Pozostaw odpowiedź naszlakusmaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑