Sałatka owocowa z… kapustą pekińską :)
Ciekawe połączenie smaków delikatnej pekińskiej kapusty ze słodką pomarańczą, jabłkiem i bananem
Sałatkę możemy podawać jako dodatek do dania głównego, ale również w formie samodzielnej przekąski podczas różnego rodzaju przyjęć czy w czasie spotkań z przyjaciółmi.
Doskonale sprawdzi się w walentynkowy wieczór i na pewno zaskoczy swoim świeżym smakiem
Prosta i szybka do przyrządzenia.
Zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza tych, którzy lubią kuchenne rewolucje :)
- 40 dkg. kapusty pekińskiej,
- 2 pomarańcze,
- 2 jabłka,
- 2 banany,
- 1/2 cytryny,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżki oleju,
- sól do smaku,
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Kapustę wymyć, dokładnie otrzepać i drobno poszatkować.
Pokrojone jabłka i banany skropić sokiem z cytryny,aby nie ściemniały.
Wszystkie składniki surówki delikatnie wymieszać.
Doprawić cukrem waniliowym, olejem i odrobiną soli do smaku.
Wycisnąć do końca sok z cytryny. Dodać do sałatki, jeszcze raz wymieszać i odstawić chłodne miejsce.
Podawać schłodzoną.
Udekorować plasterkiem cytryny lub cząstkami pomarańczy.
Dodaj komentarz