Ugotować kompot jest bardzo prosto. Każdy wie jak to zrobić, każdy sobie poradzi. Mój przepis na kompot podaję może nie jako przepis, bo to żadna filozofia zagotować wodę, wrzucic owoce i dosłodzić do smaku, ale raczej przypomnienie, że można z rabarbaru przygotować smaczny i orzeźwiający kompot o lekko rożowym kolorze. Jeśli jeszcze dodamy odrobinę świeżej wanilii, będzie wyśmienity. Doskonały do obiadu i na upalne dni.
Spotkałam się bowiem z pytaniem  do czego można wykorzystać rabarbar, a że  niego można ugotować kompot ,to było już nawet lekkie zdziwienie. No bo co to jest rabarbar?  Warzywo czy owoc? … warzywo, którego łodygi są jadalne i można wykorzystać je do przyrządzenia różnych dań.
Młodzi ludzie najczęściej kojarzą rabarbar jako nadzienie na drożdżówkach, nie to co nasze mamy czy babcie.
One potrafiły z rabarbaru „wyczarować” przepyszne dżemy, marmolady, kompoty, ciasta kruche czy drożdżowe.
Kiedyś niemal w każdym przydomowym ogródki rósł dorodny rabarbar. 
Obecnie to już rzadkość. Dobrze, że można go jeszcze kupić na targu czy w warzywniaku.

  • 6 łodyg rabarbaru,
  • kawałek laski wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (np. KOTANY)
  • cukier  ( ilość wg. uznania)

Łodygi rabarbaru umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w kostkę. Zagotować ok. 1,5 l. wody, wrzucić rabarbar i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać szczyptę startej laski wanilii lub pół łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Przecedzić, posłodzić do smaku i mocno schłodzić. Pycha!

Rabarbalove   Rabarbalove