Fajny dodatek do mięs… nie tylko :) Młode, najlepiej małe i cienkie marchewki nadają się idealnie, ale i z większymi da się przyrządzić taką przekąskę. Wystarczy przekroić je wzdłuż na ćwiartki.

  • młode marchewki (ilość wg. uznania)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub szczypior z dymki

Marchewki wyszorować i umyć pod bieżącą woda. Osuszyć.
W rondelku roztopić masło na małym ogniu. Włożyć marchewki przesmażyć mieszając aby całe pokryły się masłem. Wlać tyle gorącej wody aby marchewki były przykryte. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć temperaturę i gotować bez przykrycia około 10 – 15 minut, aż woda odparuje. Dodać miód i bardzo delikatnie mieszając przesmażyć, aż pokryją się glazurą. Przed podaniem związać po parę sztuk ( wg.uznania) szczypiorem. Podawać gorące.

Lato w pełni!