Seler naciowy to często niedocenianie warzywo, chociaż ostatnio zyskuje w polskiej kuchni coraz większą popularność. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, zapiekanek, surówek i smoothies,
Spożywany na surowo czy w postaci gotowanej dostarcza naszemu organizmowi wiele właściwości odżywczych, leczniczych, jest też produktem odchudzającym, To prawdziwa „witaminowa bomba”.
Najlepiej oczywiście chrupać świeże łodygi selera na surowo, ale nie wszyscy przepadają za jego charakterystycznym, pikantnym i wyrazistym smakiem.

Proponuję więc smaczną sałatkę z selera na ciepło.
Można ją podawać samą, z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięs.
Nawet Ci, którzy go nie znoszą, tym razem się skuszą i polubią. Mój mąż zjadł ze smakiem, a on jest naprawdę wymagającym „testerem”,…  kto go zna, to wie o czym mówię :)
Zapraszam zatem do wypróbowania.

SAM_1087

  • ok. 1 kg. selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
  • 4 łyżki oleju – u mnie olej rzepakowy Rapso,
  • 2 gałązki świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego.
  • sól i pieprz do smaku,

aaaSeler umyć, oczyścić z grubszych włókien i pociąć na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
W naczyniu lub na wyższej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić chwilę.
Dodać pokrojony seler i dusić jeszcze wszystko razem ok. 3 min.
Wlać bulion, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przykryć i gotować na małym ogniu 15 – 20 min. Seler powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Wyłowić kawałki selera z bulionu łyżką cedzakową i odstawić w ciepłe miejsce.J a nagrzewam sobie wcześniej piekarnik do 50 st. C. po czym wyłączam i wstawiam do środka półmisek z selerem. Tam przeczeka czas aż zrobię sos i nie straci temperatury.

Wywar z gotowania lekko przestudzić, dodać śmietanę, szybkimi ruchami widelca lub trzepaczki wymieszać aby się nie zwarzyła. Doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 3 min.
Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać roztrzepane żółtka i znowu energicznie wymieszać.
Sałatkę polać sosem i posypać posiekanym majerankiem.
Smacznego!

SAM_1086

SAM_1094