Fajna, smaczna surówka obiadowa ze świeżej czerwonej kapusty, z dodatkiem jabłka, pora i marchewki.
Wszystko to łączy sos jogurtowo – majonezowy.
Świetna do większości polskich obiadów.
Smakuje z kotletami mielonymi, schabowymi, duszonym mięsem wieprzowym, roladkami wieprzowymi,….
Pyszna, kolorowa i łatwa do przygotowania.
SKŁADNIKI:
1/4 główki czerwonej kapusty,
2 kwaśne, twarde jabłka,
1 marchewka,
biała część 1 pora
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
pieprz i sól do smaku
Kapustę cienko poszatkować, przełożyć do miski.
Nasolić i wymieszać rękami lekko wygniatając aby zmiękła.
Por dokładnie oczyścić, wymyć i jego białą część najpierw przekroić wzdłuż na pół a potem pociąć na cienkie półplasterki. Przełożyć do kapusty.
Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i też dodać do miski z kapustą.
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić najpierw w cienkie plasterki a później w słupki.
Dorzucić do wcześniej przygotowanych warzyw.
Majonez połączyć z jogurtem. Wlać sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawić szczyptą soli – z solą już ostrożnie bo wcześniej była nasolona kapusta. Dokładnie wymieszać i sosem polać warzywa.
Całość dobrze wymieszać. Gotowe!
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz