…czyli sałatka z tuńczykiem, tortellinii i kaszą kuskus.
Smaczna i pożywna . Może być podana jako dodatek do wędlin czy mięs , lub także jako samodzielne danie.
- 1 op. tortellinii z mięsem,
- 3/4 szklanki kaszy kuskus,
- 1 puszka tuńczyka PRINCES w sosie własnym
- 400 ml. majonezu,
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 3- 4 jajka
- 1 średni por
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
Tortellinii ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Kaszę kuskus zalać taką ilością wrzątku , aby wody było 0,5 cm. ponad poziom kaszy. Odstawić na 5 min, do napęcznienia. Przemieszać, przestudzić.
Jajka umyć, ugotować, obrać i drobno posiekać.
Kukurydzę i tuńczyka osączyć z zalewy.
Pietruszkę i por umyć, osuszyć i posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do większej miski i połączyć.
Majonez zmieszać z jogurtem, dodać do sałatki i dokładnie wszystko wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć na półmisek, udekorować,…albo właśnie podać w formie babek :)
Wystarczy filiżankę przepłukać zimną wodą ( za każdym razem) napełnić sałatką, lekko ubić i odwrócić na talerzyku do góry dnem. Ostukać po bokach, aby wyszła z filiżanki i mamy sałatkową babkę,.. to tylko w woli przypomnienia, bo przecież każdy wie, jak robi się babki z piasku, więc i z sałatkową każdy sobie poradzi :)
Jeszcze tylko każdą babeczkę dekorujemy zieloną kokardką ze szczypiorku (aby szczypiorek nie rwal się podczas wiązania wystarczy go zanurzyc na moment we wrzątku) i można podawać.
Smacznego!
Dodaj komentarz