Prosta i szybka sałatka z zielonym ogórkiem pociętym na plasterki, z którego najczęściej w takiej formie robimy mizerię. Proponuję trochę inaczej. Wystarczy dodać kukurydzę, cebulkę, olej, szczyptę ulubionych ziół,… i gotowe. W sam raz na obiad podana razem z mięsem.

  • 3 – 4  zielone ogórki,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka ziół np. prowansalskich,
  • parę gałązek koperku,
  • pieprz i sól do smaku.

Ogórki starannie umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce lub nożem posiekać na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, Dodać olej, wsypać zioła i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 10 – 15 min. Przed podaniem jeszcze raz przemieszać.