Kolorowa, lekka i aromatyczna. Przygotowana w szklanej misce ładnie się prezentuje i “kusi” kolorowymi warstwami warzyw i sera.
- 10 dkg. rukoli
- 50 dkg. pomidorków koktajlowych,
- garść świeżej bazylii,
- parę łodyg selera naciowego,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 10 dkg. sera dziurgas,
- 3 saszetki Kujawski ze smakiem do sałatek – czosnek
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól do smaku.
Rukolę opłukać, osuszyć i włożyć do miski ( najlepiej szklanej) jako pierwszą warstwę. Pomidorki umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki. Ułożyć na rukoli. Delikatnie oprószyć solą. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać. Posypać pomidorki. Seler naciowy oczyścić, umyć i osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do miski jako kolejną warstwę. Na seler naciowy nałożyć opłukany i posiekany szczypiorek. Zmieszać olej o smaku czosnku – Kujawski ze smakiem do sałatek z łyżką octu balsamicznego i polać całość. Na koniec zetrzeć na dużych oczkach ser i posypać wierzch sałatki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj komentarz