Kolorowa. chrupiąca sałatka z zielonej fasolki szparagowej, z delikatną nutą sera pleśniowego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Może być podana na przekąskę wraz z wędlinami lub rumianymi tostami. Sałatka jak to sałatka  w przygotowaniu nie jest skomplikowana :) … trochę krojenia, trochę siekania, potem tylko wszystko zmieszać, doprawić i gotowe!

  • 1/2 kg. zielona fasolki szparagowej,
  • 30 dkg. pomidorków koktajlowych
  • 15 dkg. sera Gorgonzola
  • 1 mała zielona sałata,. 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku, 

Fasolkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15 – 20 min. Odcedzić i ostudzić. Sałatę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ser pokroić w kostkę lub w małe plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na półmisek.


Smaczna Jesień