Kolorowa. chrupiąca sałatka z zielonej fasolki szparagowej, z delikatną nutą sera pleśniowego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Może być podana na przekąskę wraz z wędlinami lub rumianymi tostami. Sałatka jak to sałatka w przygotowaniu nie jest skomplikowana :) … trochę krojenia, trochę siekania, potem tylko wszystko zmieszać, doprawić i gotowe!
- 1/2 kg. zielona fasolki szparagowej,
- 30 dkg. pomidorków koktajlowych
- 15 dkg. sera Gorgonzola
- 1 mała zielona sałata,.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
Fasolkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15 – 20 min. Odcedzić i ostudzić. Sałatę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ser pokroić w kostkę lub w małe plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na półmisek.
Dodaj komentarz