Przepis inspirowany akcją „Marchew w roli głównej”. Sałatka lekka i prosta w przyrządzeniu. Podajemy ją na półmisku obok mięsa. 

  • 1 główka sałaty zielonej
  • 2 marchewki
  • 10 sztuk pieczarek
  • sól do smaku

SOS: 

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sok z cytryny zmieszać z oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić w plastry. Wymieszać z sosem, aby nie ściemniały. Marchew umyć, obrać i pokroić w słupki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Połączyć z marchewką i z sosem z pieczarkami. Doprawić do smaku solą. Wymieszać.