Wystarczy parę prostych składników, by powstała smaczna sałatka,  doskonała na świąteczny stół.
W roli głównej brokuł, fajny i lekki składnik wielu sałatek i jajko, symbol wielkanocnych świąt.
Do tego kilka liści zielonej sałaty i trochę kukurydzy konserwowej,… no i sos majonezowy z dodatkiem musztardy i miodu.
Takie połączenie daje w efekcie syte i zdrowe danie.

Może być podana jako dodatek do obiadu, gdyż świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, ale sprawdzi się też jako samodzielne danie. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

 

Składniki sałaty
1 brokuł
4 jajka
1/2 główki  sałaty, np.  lodowej
1  puszka kukurydzy konserwowej
2  łyżki tartego parmezanu lub innego sera o ostrzejszym smaku
sól i pieprz

Składniki sosu
5 – 6 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu – dodałam rzepakowy od HUZAR
1  ząbek czosnku,
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Brokuła umyć dokładnie pod zimą, bieżącą wodą.
Podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 5 min.).
Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Rozdzielić na małe różyczki.

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek i odłożyć na talerz do przestudzenia.
Zimne pokroić na ćwiartki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Liście sałaty dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki.
Sałatę przełożyć do miski, wsypać kukurydzę i brokuł.
Doprawić solą i pieprzem, przemieszać. Na koniec  dodać jajka i całość  delikatnie przemieszać.

Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem.
Polać sałatkę sosem i posypać tartym parmezanem.
Dodatkowo można jeszcze oprószyć szczypta soli i świeżo mielonym pieprzem.