Buraki i makrela…. dziwne połączenie?  Raczej ciekawe :)
Inspiracją takiego właśnie kulinarnego duetu jest konkurs – Rewolucje w Twojej kuchni – razem z Magda Gessler!
Zadanie polegało na stworzeniu dania z makrelą i burakiem w roli głównej.
Moja przekąska – pasta z makreli na buraczanych plastrach w cieście naleśnikowym okazała się fajnym i ciekawym w smaku daniem.
Ogórek kiszony i śmietankowy serek dodany do pasty ożywiły jej smak i zniwelowały znacznie zapach wędzonej ryby/
Buraczki zaś za sprawą szczypty kminku, dodanego podczas gotowania nabrały aromatycznego smaczku,… do tego usmażone na rumiano w wytrawnym cieście naleśnikowym,…mmm, pycha!
Całość wyszła naprawdę smacznie – sama byłam ciekawa tego smaku.
Ale skoro mój mąż zjadł, a jak już wcześniej wspominałam, preferuje raczej tradycyjne smaki i nie „rzuca się” jak twierdzi „na udziwnienia” to znaczy , że smakowało.:)
Zapraszam do wypróbowania.

SAM_1761

                                                                                                                 BURACZKI

  • 3 – 4 średnie buraczki czerwone
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • CIASTO
  • 10 dkg. mąki,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej mineralnej,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej do smażenia,

                                                                                                        PASTA Z MAKRELI

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • pieprz i sól do smaku.

aaa
Buraki dokładnie wyszorować i gotować w skórkach ok. 40 min. w osolonej wodzie z dodatkiem kminku.
Po ugotowaniu odcedzić, obrać, pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Aby miały bardziej regularne kształty można wyciąć kółka szklanką. Polać octem i odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąkę, połowę masła, wodę mineralną i szczyptę soli.
Wszystko dokładnie utrzeć mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta , wymieszać ( już łyżką) i odstawić na 30 min.

bbb

Makrelę oczyścić ze skóry i ości.
Mięso zmiksować w blenderze razem z serkiem.
Ogórki pokroić bardzo drobniutko. Dodać do masy rybnej wraz z posiekanym szczypiorkiem. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Buraczane plastry zanurzać w cieście i smażyć na oleju.z obu stron na rumiano.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Układać na talerze. Na każdy plaster nałożyć porcję pasty rybno – ogórkowej. Udekorować natką pietruszki.
Dodatkowo talerz można ozdobić kleksem z serka i kawałkami buraków np. w kształcie gwiazdek.

SAM_1759

SAM_1729