… ależ ta sałatka pięknie pachnie i smakuje również wyśmienicie.
Nic dziwnego bo składa się z całej gamy smaków.
Podstawowym składnikiem jest burak czerwony ale wcześniej skropiony czerwonym octem winnym i olejem, i zapieczony w piekarniku, dzięki czemu jego “nijaki” smak zmienia się niesamowicie.
Do tego skórka z pomarańczy, pistacje, ziarenka granatu, kmin rzymski  i miód.
Pycha!

To dobry pomysł na zdrową, prostą i smaczną przekąskę między posiłkami.
Możemy też ją podać jako dodatek do obiadu czy kolacji, a także jako “coś” fajnego na spotkania ze znajomymi. Polecam!

SKŁADNIKI:
1/2 kg. czerwonych buraczków sałatkowych (te podłużne)
pestki z połowy owocu granatu,
4 łyżki grubo posiekanych pistacji,
1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
2 łyżki oleju,
6 łyżek czerwonego octu winnego,
1 łyżeczka miodu – u mnie miód wielokwiatowy Huzar
sól i pieprz do smaku.

Buraki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą, pieprzem oraz skropić łyżką octu i olejem.
Formę nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika. na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie upieczone buraki schłodzić.

Wymieszać ocet z miodem i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania , po czym wyłączyć.
Ostudzone buraki przełożyć do miski, wymieszać z pestkami granatu, pistacjami i skórką z pomarańczy.
Doprawić  do smaku kminem, solą i pieprzem.
Wlać sos i wymieszać.

Można podawać do obiadu lub zajadać oddzielnie :)
Smacznego!