Smaczna, delikatna i aromatyczna przekąska, w sam raz na Święta Wielkanocne,… ale można przyrządzić ją na wiele innych okazji.  Bardzo znana, często gości w naszych polskich domach.
Galaretka podana w kształcie “babeczek” pięknie i apetycznie prezentuje się na świątecznym stole pośród innych potraw..
Jest prosta do przygotowania, tylko niestety wymaga trochę czasu, za to potem smakuje wyśmienicie.
Oczywiści można ją przyrządzić bardziej kolorowo, dodać jeszcze groszek, kolorowe papryki… ale to już inwencja twórcza, każdego z nas. U mnie  akurat tyko kukurydza i warzywa – nie wszyscy lubią groszek :)

U mnie w domu taka mięsna galaretka jest często ale w wersji wieprzowej,  z wieprzowych nóżek.
Na co dzień nie rozlewam jej do foremek, tylko zastyga w większej misce, a potem krojona jest na kawałki.
Mąż uwielbia podaną z drobno posiekaną cebulką i odrobiną octu.

Z racji Świąt postanowiłam ją nieco zmodyfikować i podać bardziej elegancko.
Zamiast nóżek wieprzowych użyłam mięsa drobiowego i rozlałam do foremek, aby po zastygnięciu przybrała ładną formę.
Przed podaniem dodatkowo jej smak podkreśli sok z cytryny czy kropla octu.
Warto też podać do niej świeże, chrupiące pieczywo.

SKŁADNIKI  na 6 – 8 sztuk
2 filety z kurczaka,
2 marchewki,
1 mała pietruszka,
1 cebula,
kawałek selera,
2 liście laurowe,
6 ziarenek ang. ziela,
6 ziarenek pieprzu
sól do smaku,
przyprawa typu jarzynka do smaku
2 jajka ugotowane na twardo,
3 – 4  łyżki kukurydzy z puszki,
1 pęczek zielonej pietruszki
4 łyżeczki żelatyny,
parę kropli oleju do natłuszczenia foremek.

Najpierw trzeba ugotować bulion, na 6 – 8 szt. musimy przygotować ok. 1 litra wywaru – zależy od wielkości foremek.
Warzywa obrać, opłukać i przełożyć do garnka. Mięso opłukać i dołożyć do warzyw. Zalać wodą i zagotować.
Kiedy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, dokładnie je zebrać i wtedy dodać liść laurowy, ziarenka angielskiego ziela i pieprzu.
Gotować wywar na minimalnym ogniu, pod przykryciem (jak rosół). ok. 40 – 50 min. aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec doprawić do smaku solą. Można też doprawić przyprawą typu jarzynka.

Po ugotowaniu wyjąć całą zawartość z wywaru do przestudzenia, a sam wywar przecedzić przez sito.
Aby uzyskać czysty i klarowny wywar, dobrze jest dodatkowo sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wtedy przecedzić..
Do czystego i jeszcze gorącego wywaru dodać żelatynę, dokładnie ją rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

W tym czasie warzywa (oprócz cebuli) pokroić w kostkę, a mięso na małe kawałki.
Zieloną pietruszkę opłukać i osuszyć.  Kukurydzę dokładnie osączyć.
Jajka pociąć na grubsze plastry.
Foremki na galaretki – jeśli nie mamy takich, można użyć małe filiżanki – delikatnie natłuścić olejem.

Do foremek włożyć gałązkę pietruszki, plasterek jajka, trochę kukurydzy, rozdrobnione kawałki mięsa i trochę warzyw – foremki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości, aby było jeszcze miejsce na bulion.
Tak napełnione foremki wstawić do lodówki aby galaretki stężały.