Delikatny, aromatyczny i pyszny,… bo domowe pasztety, wędliny i pieczenie smakują najlepiej :)
Przyciąga zarówno zapachem jak również wyglądem. Prezentuje się świetnie.

Doskonały na każdą okazję: święta bożonarodzeniowe, wielkanocne czy każdą inną uroczystość.
Bardzo prosty do przyrządzenia, można go przygotować w klasycznej keksówce.
Na zimno świetnie skroi się w plastry ale można go też łatwo rozsmarować na kromce pieczywa.

SAM_1934

  • 3 podwójne filety z kurczaka,
  • 50 dkg. wątróbek drobiowych,
  • 30 dkg. cienkich plastrów wędzonego boczku,
  • 200 ml. gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • parę liści laurowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Kajzerkę namoczyć w śmietanie. Odstawić.
Cebule i czosnek obrać.
Filety opłukać, oczyścić z białych włókien i pokroić na małe kawałki.
Mięso zmielić przez maszynkę wraz z nasiąkniętą śmietaną kajzerką, pociętą cebulą i czosnkiem.
Rozbełtać 2 jajka i dodać do masy mięsnej. Wsypać tartą bułkę, posiekane pistacje i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wątróbki opłukać, oczyścić z białych żyłek i podsmażyć na oleju.
Dodać tymianek i cząber. Zalać czerwonym winem i dusić wszystko razem ok. 12 – 15 min.Wystudzić.
Przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Wbić 2 jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać, aby powstała jednolita masa.

Dno i boki formy (użyłam keksówki) wyłożyć plastrami boczku.
Przełożyć połowę jasnej masy, na nią nałożyć masę z wątróbki i na koniec pozostałą połowę jasnej masy.
Wyrównać wierzch, przykryć plastrami boczku na przemian z listkami laurowymi.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Wstawić formę z pasztetem i piec ok. 50 min.
Po upieczeniu pozostawić w formie aż do całkowitego wystudzenia.
Kroić na zimno.

SAM_1912

SAM_1917

SAM_1911

SAM_1945

sam_5902a