Czary Gary

Gotowanie

Pietruszka smażona w cieście piwnym,… z pilsnerem czeskim

… czyli coś z piwkiem i do piwka :)
Fajna, smaczna i nietypowa przekąska.
W smaku lekko wytrawna, delikatna i chrupiąca.
Łatwa, tania i .prosta do przyrządzenia,… tak niewiele trzeba i nasza zwykła pietruszka zamienia się w wykwintną przekąskę.
Podana na gorąco w towarzystwie duetu sosów:
– z pikantnym z pomidorów, który można podać zarówno na zimno jak i na gorąco,
– oraz z łagodnym sosem ogórkowo – jogurtowym, podanym na zimno.
Z każdym smakuje wyśmienicie,… no i oczywiście z zimnym, jasnym piwem pilsner czeski

SAM_0305

                                                                                                      CIASTO PIWNE

  • 50 dkg. grubych korzeni pietruszki,
  • 3/4 szklanki jasnego piwa,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • 2 – 3 łyżki startego, ostrego sera np. cheddar,
  • olej do smażenia,

                                                                                     PIKANTNY SOS POMIDOROWY

  • 3 większe pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po szczypcie suszonej bazylii i tymianku,
  • „czubek” małej łyżeczki ostrej papryki.

                                                                                  SOS OGÓRKOWO – JOGURTOWY

  • mały kubek naturalnego jogurtu,
  • 2 średnie zielone ogórki,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • 2 gałązki świeżego koperku,

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko, wlać piwo i olej – wyrobić mikserem na jednolite ciasto.
Na koniec dodać pianę z białka i delikatnie połączyć z całością. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić na ok. 1 godz. aby dojrzało.

W tym czasie przygotować pietruszkę i sosy.
Pietruszkę umyć, obrać i pokroić wzdłuż na paski o grubości pół centymetra.
Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na pół miękko. Odsączyć i przestudzić.

SOS POMIDOROWY – Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Po ok. 10 min. duszenia dodać pozostałe składniki i dusić jeszcze 15 min. na małym ogniu, często mieszając
Przestudzić i zmiksować. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

SOS OGÓRKOWO –  Ogórki obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona..
Twardą część drobno pokroić.
Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać
Do blendera włożyć ogórki, czosnek koperek, wlać jogurt, sok z cytryny i wszystko razem zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Paski pietruszki maczać w cieście i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Po odwróceniu na drugą stronę posypać serem.
Podawać na gorąco z zimnymi sosami: pomidorowym i ogórkowym – do wyboru.
Smacznego!

SAM_0287

SAM_0281SAM_0288

SAM_0286 SAM_0283SAM_0313Kulinarne inspiracje z Love Beer

 

3 Comments

  1. Świetne przepisy na sosy. Spróbuję wykonać je u siebie w domu :)

  2. Idealna przekąska dla mężczyzn :D

  3. nie wiedziałam, że ze zwykłej pietruszki można przygotować takie danie ! super :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑