Strąki papryki w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa i z kawałkiem wędzonego sera w środku. Smażone na głębokim tłuszczu,… tak jak faworki czy pączki. Papryczki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale mogą być podane także na zimno. Polane pikantnym sosem ketchupowo – czosnkowym lub podanym obok jako dip, smakują wyśmienicie.

SAM_6540

  • 4 czerwone papryki     
  • 20 dkg. sera wędzonego, np. zamojski czy gryficki     
  • sol i pieprz do smaku
  • wykałaczki    
  • olej do smażenia

na ciasto:

  • 15 dkg, mąki     
  • 3/4 szklanki jasnego  piwa
  • 2 jajka     
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli do smaku

sos:

  • ketchup, ok. 12 łyżek
  • 2 ząbki czosnku

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, olej, sól i piwo. Dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać – już łyżką

Papryki opłukać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i białe włókna. Każdą paprykę podzielić na 3 – 4 części, w zależności jakie są duże. Przelać na durszlaku osolonym wrzątkiem aby zwiotczały lub wrzucić na parę sekund do wrzątku i odcedzić. Oprószyć w środku solą i pieprzem. Ser pokroić w cienkie wąskie paski. W każdy kawałek papryki włożyć ser, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i zmieszać z ketchupem. Można nim polać paprykowe kąski albo postawić obok w formie dipu do maczania.

Tydzień z piwem w tle v. II    Tydzień z piwem w tle    Paprykujemy 5