Pyszna przekąska, doskonały dodatek różnych dań i szaszłyków. 

Można podawać w całości lub podzielić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje z grilla, wtedy natłuszczoną kukurydzę masłem czosnkowo – pietruszkowym zawijamy w folię aluminiową,  ale można przyrządzić i z patelni… zwłaszcza gdy ma się ochotę coś przekąsić w niepogodę.

 

kolby kukurydzy (ilość dowolna, ja zrobiłam 4 sztuki)
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska ( może być też zwykła) do smaku
świeżo zmielony pieprz

Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy. Oderwać wszystkie włókna. Umyć kolby. Wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować przez 4 – 5 minuty….nie dłużej, bo po tym czasie kukurydza będzie coraz twardsza. Kukurydzę wyjąć z wody, posypać solą morską do smaku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Masło zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Wysmarować każdą kolbę i posypać natką pietruszki. Ułożyć na patelni ( na małym ogniu) i cały czas odwracając obsmażyć ze wszystkich stron przez parę minut, aż lekko się zarumienią. Podawać gorące, dodatkowo można polać je pozostałym masłem z patelni.

Kukurydziane wariacje III