Sezon rabarbarowy trwa krótko,  więc trzeba korzystać, aby nacieszyć się jego słodko- kwaśnym smakiem.

Słodkie, puszyste i pyszne drożdżówki z rabarbarowym nadzieniem… a zapach pieczonego drożdżowego ciasta w całym domu. Przepis na ciasto można wykorzystać  w każdej chwili, niezależnie od sezonu.
Nadzienie może być dowolne, czyli to co akurat mamy w domu czy na co mamy ochotę: jakiekolwiek owoce, dżem, powidła lub czekolada. Nawet bez nadzienia tylko z samą kruszonką też smakują wyśmienicie.

12 sztuk.

                                                                                                             Składniki ciasta

  • 1/2 kg. mąki pszennej ( ja użyłam mąki Basia)
  • 5 dkg, drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 3  łyżki cukru,
  • 2  jajka,
  • 5  dkg. masła lub margaryny,
  • 1  op. cukru waniliowego,
  • 1  łyżka oleju
  • szczypta soli ( nabrać w palce)

                                                                                                                  Nadzienie:

  • 1/2  kg. rabarbaru,
  • 2 – 3  ł yżki cukru ( wg. uznania)
  • 1  łyżka mąki ziemniaczanej.

                                                                                                                Kruszonka

  • 3  łyżki mąki pszennej,
  • 2  łyżki cukru,
  • 5  dkg. masła lub margaryny.
  • 1/2  op. cukru waniliowego.

Mleko podgrzać. Do kubka rozkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru, dodać jogurt i wymieszać.
Wlać 3 – 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby zaczyn wyrósł.
Masło roztopić i przestudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, pozostałe mleka, olej, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub własną dłonią . Na koniec dodać do ciasta roztopione masło i wyrabiać cały czas aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Ciasto nie powinno kleić się do rąk,
Przykryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, aby ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość – ok. 40 min.

W tym czasie zrobić kruszonkę i nadzienie.
Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski i rozcierając między palcami kawałki masła mieszać z cukrem i mąką aż kruszonka będzie sypka. Ja dodatkowo pomogłam sobie mikserem i uzyskałam bardzo drobniutką kruszonkę. Wstawić do lodówki
Rabarbar oczyścić z twardych włókien, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
Z każdej części zrobić placuszek, na środek nałożyć porcję rabarbaru i dokładnie zlepić.
Ułożyć na desce oprószonej mąką zlepieniem do dołu, aż będziemy mieć wszystkie gotowe bułeczki.
Blachę do pieczenia ( 36×20) delikatnie natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja akurat nie miałam papieru więc robiłam wg. pierwszej opcji). Na blasze ułożyć jedną obok drugiej. Po upieczeniu bardzo ładnie i łatwo się je rozdziela.
Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Dodatkowo oprószyć cukrem waniliowym. Odstawić na ok. 10 – 15 minut aby jeszcze lekko podrosły.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piec ok. 30 – 35 min.aż do zarumienienia się.
Wyjąć z pieca i przestudzić. Smacznego!

Rabarbarowa rewolucja    zBLOGowani.pl