Bardzo prosta do przygotowania, syta, smaczna i zdrowa. W sam raz na wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania ze znajomymi. Brokuł ugotowany al dente, słodka kukurydza, awokado, kilkanaście plastrów wędzonej szynki i chrupiące orzechy włoskie, a wszystko to w lekkim sosie majonezowo – jogurtowym. Sałatkę proponuję podać w „koszykach” z szynki, co podnosi walory estetyczne, ładnie i ciekawie się prezentuje na imprezowym stole,

na sałatkę:

  • brokuł 
  • awokado
  • sok z połowy cytryny
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 15 dkg. wędzonej szynki
  • 3 – 4 łyżki orzechów włoskich
  • majonez 
  • jogurt naturalny
  • sól do smaku

na koszyki:

  • w zależności od przygotowanych porcji, na każdy „koszyk” potrzeba 2- 3 plastry szynki,
  • foremki na muffinki lub babeczki,
  • łyżka oleju

Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku, ostudzić i posiekać. Kukurydze dokładnie odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wsypać do miski. Majonez zmieszać pół na pół z jogurtem. Dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku szczyptą soli. Odstawić do schłodzenia.

Foremki do odwrócić do góry dnem, lekko natłuścić i ułożyć na blasze. Na każda foremkę nałożyć 2 – 3 plastry szynki. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na parę minut, aż szynką lekko się stopi, opadnie na boki foremek i przybierze ich kształt. Wyjąć i ostudzić. „koszyki” z szynki zdejmować z foremek, kiedy są lekko ciepłe. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do każdego nałożyć porcję sałatki.

zBLOGowani.pl