Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe z kapustą w roli głównej.

Dlaczego”parzybroda”?… bo podczas jedzenia kiedy z łyżki zwisają kawałki kapusty,to parzą nas w brodę :)

  • 1 kg.białej  kapusty,
  • 1/2  kg. ziemniaków,
  • 10-20 dkg. wędzonego boczku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1-2  liście laurowe,
  • parę ziaren angielskiego ziela.

Kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok. 30 min. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni, żeby wytopić tłuszcz i na nim przygotować zasmażkę dodając 2 łyżki mąki, a następnie rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody. Zasmażkę ze skwarkami dodać do kapusty z ziemniakami, wymieszać. Całość zagotować i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.