Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe z kapustą w roli głównej.
Dlaczego”parzybroda”?… bo podczas jedzenia kiedy z łyżki zwisają kawałki kapusty,to parzą nas w brodę :)
- 1 kg.białej kapusty,
- 1/2 kg. ziemniaków,
- 10-20 dkg. wędzonego boczku,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka kminku,
- przyprawy: sól, pieprz
- 1-2 liście laurowe,
- parę ziaren angielskiego ziela.
Kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok. 30 min. Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni, żeby wytopić tłuszcz i na nim przygotować zasmażkę dodając 2 łyżki mąki, a następnie rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody. Zasmażkę ze skwarkami dodać do kapusty z ziemniakami, wymieszać. Całość zagotować i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz