Szybkie, smaczne i proste danie w sam raz na letni obiad, kiedy cukinii mamy pod dostatkiem.

  • 1 większa cukinia,
  • 20 dkg. chudego boczku,
  • 20 dkg. kielbasy zwyczajnej ( lub jaką mamy)
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 – 3 gałązki koperku
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawa w płynie do zup i sosów
  • sól i pieprz,

Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę. Cukinię i cebulę obrać i też pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, na nim najpierw lekko podsmażyć cebulę, potem dodać boczek, następnie kiełbasę, a na koniec cukinię. Całość przemieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Gotować ok. 10-15 min. aż cukinia będzie miękka (ale, należy uważać, aby się nie rozgotowała). Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony ząbek czosnku, wsypać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy jako samodzielne danie lub z kromką świeżego pieczywa.

Cukinia 2014